Je huisdier zal je dankbaar zijn! ZO bied jij je huisdier wat verkoeling met warm weer

huisdierJe kat, hond of konijn kan het net zo warm hebben als jij

We mopperen in Nederland vaak dat de zomer maar op zich laat wachten, maar als de tropische temperaturen ons kikkerlandje dan bereiken, zaniken we ook wat af. Want ja, het is zo ‘wa-harm’. Maar wij kunnen zelf nog voor wat verkoeling zorgen. Voor je huisdier is dat vaak wat lastiger.

Wij nemen een extra waterijsje, dragen luchtige kleding en smeren fanatiek met zonnebrandcrème. Er zijn genoeg manieren waarop wij met de warmte dealen, maar onze huisdieren kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Je konijn in zijn warme hok heeft namelijk niet zoveel middelen tot zijn beschikking. Gelukkig bied je op deze manieren je huisdieren wat verkoeling.

Honden
Honden regelen verkoeling via hun tong en door middel van hijgen. Dat is dus niet veel verkoeling voor zo’n beestje. Wel heeft een hond gevoelige poten, daarin bevinden zich ook nog een aantal zweetklieren. 
Zorg dat je je hond met dit warme weer niet uitlaat op asfalt, zo kan hij zijn poten verbranden.

Zorg er ook voor dat er altijd drinkwater voor je hond is en laat je hond gerust zwemmen. Op deze manier krijgt hij ook verkoeling.

Laat een hond niet te lang in de volle zon liggen, ook al gaat hij hier zelf liggen. Kortharige honden kunnen dan verbranden en bij langharige honden ontstaat de kans op smeltplekken omdat de huid gaat broeien. Er is overigens wel speciale zonnebrandzalf voor honden met een korte vacht.

Vogels
Heb jij een parkiet, papegaai of andere vogel? Laat zijn kooi dan niet hoog hangen, hitte stijgt namelijk naar boven. Zet de kooi eventueel op de grond. Dit kan toch een graad schelen en alle kleine beetjes helpen.

Ververs regelmatig het water van je vogel en zorg ervoor dat het water koud is. Als het erg warm is, wordt het water ook sneller lauw. Ververs in dit geval ook het water vaker.

Ben jij niet in staat de vogelkooi te verplaatsen? Zet dan een parasol bij de kooi zodat de warme zon niet direct op de vogels staat.

Knaagdieren
Konijnen die in huis staan kunnen in sommige gevallen nog profiteren van de koelte in huis, maar konijnen die buiten in hokken staan, hebben het soms wat zwaarder. Door bevroren waterflessen in hun hok te leggen, kun je ze wat koelte bieden.

Heb jij maar één flesje voor je cavia, konijn of hamster en wil jij deze niet bevriezen omdat ze dan nergens uit kunnen drinken? Dan kun je ook een theedoek om een koelelement wikkelen en deze in het hok leggen om het wat koeler te maken. Waarschuwing: zorg er wel voor dat het hok van je huisdier goed schoon is. Anders kunnen er huidmaddenziektes ontstaan.

Het is misschien glashelder, maar we willen het toch even zeggen: zorg ervoor dat het hok niet in de volle zon staat, maar zorg dat het een schaduwplekje krijgt.

Kat
Ook een kat heeft een vachtje die hij nu eenmaal heeft (op naaktkatten na dan). Door hem extra vaak te borstelen kan je al voor wat verkoeling zorgen doordat overbodige haren nu worden verwijderd.

Witte katten en naaktkatten verbranden met dit weer vrij snel. Houden je katten erg van naar buiten gaan? Koop dan een speciale zonnebrandcrème. Het is met name belangrijk dat je de oren en het buikje goed insmeert.

Zet extra bakjes water neer. Zo kan je kat vaker een slok water nemen als-ie het warm heeft.

Laat de deuren in huis open. Nee, de voordeur hoef je niet open te laten, maar laat alle deuren in huis zelf open. Zo kan je kat van kamer naar kamer lopen en wordt hij niet per ongeluk opgesloten in die kleine, warme bezemkast.

Bron: my happy pet. Hond in zicht. Beeld: Archief.