DEZE vijf dingen moet je altijd doen voordat je op de weegschaal gaat staan!

Voorkom teleurstelling!

Zwoeg je regelmatig in de sportschool om een aantal kilo’s kwijt te raken? Dan kan het soms erg belonend zijn wanneer je op de weegschaal gaat staan. Helaas kun je soms ook van een koude kermis thuiskomen wanneer je het getal van de weegschaal ziet. Dat je, ondanks veel sporten en gezond eten, opeens anderhalve kilo bent aangekomen, is zeer onwaarschijnlijk. Om mini hartaanvallen te voorkomen, hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die je in gedachten moet houden wanneer je je wilt wegen. 

  • Weeg jezelf niet iedere dag: jezelf wegen is een momentopname. Weeg je jezelf het ene moment ’s ochtends en het andere moment ’s avonds? Dan is de kans heel groot dat het lijkt alsof je gewicht schommelt. Je kunt jezelf daarom het beste één keer per week ’s ochtends wegen.
  • Kleed je uit: in de winter kan het maar zo zijn dat je kleding maar liefst een kilo weegt. Als je daarom met je kleding op de weegschaal gaat staan, krijg je geen representatief getal te zien. Sta je ’s ochtends op je weegtoestel? Doe dit dan zonder kleding, eet nog niet en ga naar de wc. Dan weet je precies wat je weegt.
  • Vermijd zout: als je een lage bloeddruk hebt is het helemaal niet erg als je af en toe met mate wat zout over je eten doet. Alleen kun je wel meer vocht vasthouden als je regelmatig zout consumeert, waardoor het getal op de weegschaal kan oplopen.
  • Kijk niet alleen naar het getal: sta stil met wat er met je lichaam gebeurt. Ben je ongesteld? Het kan zo zijn dat je daardoor zwaarder bent. Heb je een weegschaal die ook je vet- en spiermassa weegt? Kijk hier ook naar. Misschien ben je bijna niks afgevallen, maar heb je door het sporten wel een zwaardere spiermassa gekregen.
  • Sta altijd op dezelfde weegschaal: wil je een goed beeld krijgen van hoeveel je in een week bent afgevallen? Stap altijd op dezelfde weegschaal. Iedere weegschaal is weer een beetje anders, waardoor je niet een goed beeld krijgt van je gewicht als je steeds op een andere plaat staat.

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Bron: Women’s Health & Syatt Fitness | Beeld: archief